Groeps expositie
' Sorong 1962 '
5 September t/m 8 Oktober 2019 - 15 september lezing Merel Hubatka
Dicky Takndare - Teweraut
De Papoeaanse jonge beeldend kunstenaar Ignasius Dicky Takndare uit Sentani Jayapura, Papua. Voor hem is schilderen een manier om het gedwongen zwijgen van het Papoeaanse volk tot uitdrukking te brengen, hij gebruikt zijn penseel als stem en zijn werk als een schreeuw. ‘Wij willen niet in stilte uitgeroeid worden!’
Wendela de VRIES - Meet the new teacher
De beeldende kunstenaars Tanya von Barnau Sythoff (Berlijn) en Wendela de Vries (Amsterdam) woonden beiden als klein kind in Sorong, toen nog Nederlands Nieuw Guinea, in het jaar 1962. Hun vaders waren resp. officier bij de KNIL en hoofd van de MULO. De gezinnen kenden elkaar niet. Het was het allerlaatste jaar van het Nederlandse imperium in Azië. In oktober 1962 droeg Nederland onder grote druk van de internationale gemeenschap en een dreigende oorlog Nieuw-Guinea aan Indonesië over.
De zelfstandigheid die de Papoea’s was beloofd ging in rook op en het land bleef een provincie van Indonesië. In 1969, 50 jaar geleden in september, kwam er hoop met de ‘Act of free choice’, maar dit bleek niet naar zelfstandigheid te leiden, maar naar nog meer onderdrukking van dit oorspronkelijke volk.
De expositie die de twee beeldend kunstenaars in van dec 2017-febr 2018 in Berlijn bij Zagreusprojekt hadden, naar een concept van Tanya, nam de bezoeker mee naar dat turbulente jaar 1962. Voor het vervolg van Sorong 1962 , nu in Amsterdam in Out in the Field hebben zij een gast uitgenodigd, de Papoeaanse jonge beeldend kunstenaar Ignasius Dicky Takndare uit Sentani Jayapura, Veel dank aan HAPIN, www.hapin.nl de organisatie die de reis van Takndare financieel ondersteunt.